Kraków to nie tylko legendy, historia i zabytki. Nie da się ukryć, że miasto to wyróżnia również regionalna kuchnia polska. W dawnej stolicy Polski na kulinarne tradycje wpływ miały między innymi obyczaje dworskie i zwyczaje zwykłych ludzi. Mieszały się tu różne kultury i epoki. Historyczne zawieruchy, wojny i zmiany systemowe, a także globalizacja nie miały negatywnego wpływu na tradycyjne smaki Krakowa. Unikalne smaki i kulinarne techniki zachowały się do dzisiaj. W artykule wyjaśniamy, przez jakie przemiany przechodziła polska kuchnia w Krakowie i w okolicach.
1. Historia kuchni polskiej w Krakowie w pigułce
2. Polska kuchnia w Krakowie dla wszystkich, czyli tradycyjne polskie potrawy dla każdego
3. Co ma do zaoferowania restauracja polska w Krakowie?
Najstarsze tradycje kulinarne kształtowały codzienne życie mieszkańców Krakowa przez stulecia. Wiele tych tradycji przetrwało do dziś. W całej Polsce znane są między innymi obwarzanki. Historia tego wypieku liczy sobie ponad 600 lat. Wypieki te są powszechnie uznawane za regionalny skarb. Obwarzanek jest symbolem Krakowa. Jest chroniony prawem unijnym jako produkt regionalny. Istotną rolę odgrywały też krakowskie śniadania. Natomiast by poznać prawdziwe smaki, jakie ma do zaoferowania tradycyjna polska kuchnia, warto odwiedzić restaurację fiorentina.com.pl. W menu są przystawki, klasyczne polskie zupy, tradycyjne dania mączne i potrawy mięsne, a także wiele innych wykwintnych dań.
Historia kuchni polskiej w Krakowie w pigułce
Polskie tradycje kulinarne w Krakowie sięgają czasów średniowiecznych. To wtedy zaczęła powstawać kuchnia polska, czerpiąca z różnych wpływów, w tym z Włoch. Gdy Kraków był stolicą Polski, kulinarne trendy wyznaczał dwór królewski na Wawelu. Serwowana dania podkreślające bogactwo. Były to między innymi dania z dziczyzny, dania z wieprzowiny i z wołowiny. Natomiast zwykli mieszkańcy Krakowa spożywali dania takie jak kapusta zasmażana i ziemniaki gotowane. Z czasem zaczęły pojawiać się wpływy z całej Europy, co w rezultacie wzbogaciło potrawy o przyprawy. Do kuchni wprowadzono pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową. Stworzono dania takie jak żurek na bazie zakwasu żytniego, barszcz czerwony i kluski śląskie.
Polska kuchnia w Krakowie dla wszystkich, czyli tradycyjne polskie potrawy dla każdego
Kraków troszczy się o to, by zachowano autentyczność tradycyjnych polskich dań. W restauracjach można zjeść kotlety z mięsa mielonego, kotlety schabowe, pierogi ruskie, dania z mięsa drobiowego, tradycyjny bigos i zupy znane na polskich stołach, takie jak zupa ogórkowa. Bardzo popularne są placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną. Restauracje lubią przeprowadzać kulinarne eksperymenty. Łączą tradycję z nowoczesnością. Wprowadzane są nowe metody gotowania, a do znanych przepisów dodawane inne składniki (do farszu). Wybierając dania w restauracji, warto też zwrócić uwagę na dodatki (takie jak ogórki kiszone) i desery (serniki, makowce).
Co ma do zaoferowania restauracja polska w Krakowie?
Kraków daje możliwość odkrywania regionalnej kuchni. Potrawy regionalne cieszą się zainteresowaniem turystów, którzy nie wyobrażają sobie zwiedzania Krakowa bez kosztowania dań w krakowskich restauracjach. Kraków oferuje niepowtarzalną kulinarną przygodę dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść. W restauracjach można zorganizować imprezy rodzinne i firmowe, a zaproszonych gości z pewnością zaskoczą oryginalne dania. Ciekawym rozwiązaniem jest podarowanie karty prezentowej. Voucher stanowi atrakcyjny upominek na każdą okazję dla osób, które mieszkają w Krakowie lub wybierają się do Krakowa.