• O NAS
  • SERY KORYCIŃSKIE
  • KONTAKT
  • O NAS
  • SERY KORYCIŃSKIE
  • KONTAKT

Sery Korycińskie – produkcja i sprzedaż

Co powinieneś wiedzieć o serach korycińskich

Ser koryciński
Od Potopu Szwedzkiego do dziś
Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. Ranni żołnierze trafili do folwarku Kumiała nieopodal Korycina. Niektórzy Szwajcarzy zdecydowali się osiąść tutaj na stałe i ponoć to właśnie oni w ramach wdzięczności za gościnność i opiekę nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Sery korycińskie z czasów Potopu Szwedzkiego leżakowały w kamiennych piwnicach ułożone na żytniej słomie. Dziś proszek z suszonych żołądków zastąpiła podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskujemy w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.

Oryginalny specjał z Korycina
Nasz przysmak jest chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię sery korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umiejscowionej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmaki ważą od 2,5 do 5 kg i mają około 30 cm średnicy.
Logo Chronionych Oznaczeń Geograficznych
Certyfikaty jakości: 
Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Tylko tak oznakowany produkt daje Państwu pewność, że zakupiliście w stu procentach oryginalny ser koryciński. Jeżeli zastanawiacie się, gdzie kupić ten specjał, zapraszamy do kontaktu z naszą wytwórnią. Prowadzimy sprzedaż dla hurtowni, sklepów detalicznych i klientów indywidualnych.
Logo Listy Produktów Chronionych
Produkt jest zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych.

Ser koryciński z czarnuszką i innymi dodatkami

Najpopularniejsze rodzaje sera oferowane przez nas to:
  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym
Na życzenie klienta jesteśmy w stanie zrobić ser z dowolnym dodatkiem.
​Cena 32 zł/kg, Wielkość od 2,5 do 5 kg.

Właściwości serów korycińskich


Niepowtarzalny smak

Tradycyjny ser koryciński jest elastyczny, lekko wilgotny i posiada liczne, niewielkie dziurki. Po 2-4 dniach leżakowania uzyskujemy ser świeży. Ma kremowy kolor i jest jeszcze dość wilgotny. W smaku łagodny, lekko kwaskowaty. Od 5 do 14 dni leżakowania ser nabiera żółtej barwy i jest nieco twardszy na powierzchni oraz zdecydowanie bardziej suchy. Staje się bardziej wyrazisty w smaku i można wyczuć w nim lekko orzechową nutę. Dojrzałą postać sera korycińskiego uzyskuje się po kilku miesiącach leżakowania. Ten typ ma już wyraźnie żółtą barwę, jest twardy i bardziej słony. Producenci tego lokalnego przysmaku wzbogacają jego smak także różnorodnymi dodatkami, takimi jak choćby czarnuszka, pieprz, chili, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, papryka czy kminek.
Produkcja sera korycińskiego

Pełnotłuste niepasteryzowane mleko krowie podgrzewa się, a następnie dodaje do niego sól i podpuszczkę, która powoduje, że mleko zsiada się w ciągu kilkunastu minut. Masę serową przekłada się do cedzaków i ugniata, aby odsączyć serwatkę. Masa jest także nacierana solą. W końcowym etapie produkcji sery trafiają na półki serowarni. Tam leżakują i dojrzewają, a raz na jakiś czas serowar odwraca serowe bloki i ewentualnie oczyszcza je z powstałych osadów.

Zapraszamy do kontaktu i współpracy hurtownie, sklepy detaliczne, restauracje, hotele oraz klientów indywidualnych.

PRODUKCJA SERA:

Produkty Mleczarskie S.C. Agnieszka i Marcin Bielec     Aulakowszczyzna 12     16-140 Korycin     woj. podlaskie 
Website by Eniro Polska Sp. z o.o.
✕